Een stukje historie

30 jaar onderweg!

Ons verhaal

Op een avond, dertig jaar geleden, kloppen twee trompettisten van de zojuist ter ziele gegane bigband “Time for Music” bij Adri aan. Ze hebben een voorstel. Zullen we een rock, funk en soulband oprichten? Of hij mee wil doen? Voor Adri is dit een oude droom en hij heeft hier zeker oren naar. Ze betrekken toetsenist Michel bij de plannen en ook een aantal oud-leden van de bigband wordt gevraagd mee te doen met de nieuwe band. De posities voor de zang, vier blazers, toetsen en gitaar worden hiermee ingevuld. Een bassist en drummer worden erbij gezocht en de band kan beginnen. Er wordt hard gerepeteerd om een nieuw repertoire op te bouwen.

Al snel geeft de zanger aan een andere weg in te willen slaan en neemt Paul zijn plaats in. Het inwerken van Paul bevalt de oude zanger Han echter zo goed, dat zij besluiten samen verder te gaan. De 10-koppige band die zo ontstaat gaat opereren onder de naam “Just do it”.

Al snel volgen er optredens, maar de zaak komt pas echt in een stroomversnelling als de band onder contract komt te staan van “Van der Valk Entertainment”, toen een nieuw initiatief van de “hotel jongens”. De noodzaak om te professionaliseren wordt snel duidelijk; zorgen voor muziek van hoge kwaliteit en strak zijn op de onderlinge afspraken. De band gaat spelen op bedrijfs- en privéfeesten door het hele land. Het niveau groeit zienderogen, ook omdat een aantal professionele muzikanten bij de band komt. Naast de feesten en partijen, zijn hoogtepunten de optredens in het voormalig Oost Duitsland en die op de zomerfeesten in Nijmegen. Optreden op één van de mainstages bij de zomerfeesten is sinds die tijd een bijna jaarlijks terugkerende traditie geworden.

De professionaliseringsslag levert veel op, maar eist ook zijn tol; niet iedereen wil of kan mee .

Na een aantal jaren besluit een deel van de band daarom om in afgeslankte vorm verder te gaan als  “Men in Black”.

Stadsfeesten en jazzfestivals

De band blijft spelen op privé- en bedrijfsfeesten van o.a. UPC en Rijkswaterstaat. Maar treedt ook op bij evenementen, zoals stadsfeesten Doetinchem en Oranjefeesten door het hele land. Er worden uitstapjes gemaakt naar Duitsland, Oostenrijk en België. Memorabel waren de optredens op Jazz in Duketown en twee keer jazzfestival Amersfoort. Als de situatie er om vraagt wordt er ook gespeeld in (muziek)cafés, jongerencentra en kleinere concertzalen: O42 Nijmegen, de Lindenberg en de Theaterkerk in Bemmel.

Stemmen van Men in Black

In 2014 neemt Paul met pijn in zijn hart afscheid van de band, zijn gezondheid laat zingen en optreden niet meer toe. Hiermee verdwijnt een uniek en bepalend gezicht van de band. Zijn plaats wordt overgenomen door zanger Erik. Hoewel Erik een zeer goede vervanger is, blijft er toch een lacune achter in de band. Het gevoel dat de band een soulmate heeft verloren, blijft.

Als Erik in 2020 aangeeft te willen stoppen, is dat de aanleiding om Paul weer te benaderen. Ondertussen blijkt hij gelukkig weer voldoende hersteld om terug te keren op zijn oude stekkie.

Een voor de “herenclub” heftig besluit is om na dertig jaar af te stappen van het principe alleen als jongens onder elkaar te spelen; de afgelopen periode zijn Anne-Marie en Joanne als zangeressen bij de band gekomen. Ondertussen is duidelijk dat dit de sound van Men in Black enorm verrijkt. Beide solisten zorgen met hun unieke stemgeluid voor een extra dimensie in het bandgeluid.

30 jaar
Men in Black

Kijkend naar het hier en nu, is het niet teveel gezegd dat er binnen Men in Black een enorme muzikale verbondenheid bestaat. Een groot deel van de band speelt al decennialang samen.

De lol van het samenspelen, zalen op z’n kop zetten en heerlijk met elkaar ouwehoeren slaat als het ware automatisch over, zowel op nieuwe bandleden alsop het publiek.

Ken je ons al?

Hier hebben wij met veel plezier opgetreden met leuke repertoires van nummers uit de jaren 60, 70, 80, 90 to hedendaagse muziek.

Mogen wij komen
optreden?

Neem contact met ons op en we bespreken samen de mogelijkheden!

12 mei 2021, Den Bosch

Bossche Bierproeverij

12 mei 2021, Den Bosch

Bossche Bierproeverij

12 mei 2021, Den Bosch

Bossche Bierproeverij